Installatie

Wat gebeurt er als je een schrijver, een grafisch ontwerper, een creative coder en een interactie ontwerper twee dagen aan een tafel zet met de opdracht een interactief verhaal te ontwikkelen? Het interdisciplinaire team bestaande uit Auke Hulst, Anja Groten, Arjan Scherpenisse en Adriaan Wormgoor koppelden literatuur aan technologie tijdens deze residency en ontwikkelden Revisie, een interactieve installatie die via biofeedback aantoont hoe individueel iemands leeservaring is.

Iedere leeservaring is uniek. Een boek dat in miljoenvoud gedrukt is en wordt gelezen, zal door de verschillende lezers nooit exact hetzelfde ervaren worden. Ook al is de tekst in die exemplaren identiek. Zelfs het herlezen van een goed boek brengt een nieuwe leeservaring met zich mee; omdat de context variabel is, de lezer ‘groeit’ en zelfs bij hetzelfde boek en dezelfde lezer de ervaring anders kan zijn. Deze unieke leeservaring is het onderwerp van Revisie, de installatie ontwikkeld binnen de residency if then / what now.

Revisie: een verhaal over normaliseren

‘Doe normaal’, riep premier Mark Rutte meerdere malen tijdens zijn campagne in 2017. Het motto van Rutte dat je ‘normaal moet doen en anders maar moet vertrekken’, is het uitgangspunt van Het Normalisatiebureau, een dystopisch verhaal geschreven door Auke Hulst. Het verhaal komt in audiovorm terug in de interactieve installatie Revisie en gaat over hoe dwaas de ambitie is om een samenleving te normaliseren. Want wat is normaal? En wat voor een samenleving krijg je als iedereen zich conformeert aan het idee van normaal doen en zijn?

Bio-feedback over jouw leeservaring

In de installatie krijgt iedere gebruiker de tekst van Het Normalisatiebureau auditief voorgeschoteld. De lezer, in dit geval de luisteraar, hoort het verhaal terwijl een galvanic skin-sensor (via huidgeleiding en transpiratie) en een hartslagmeter je lichamelijke reactie op die tekst meten. Deze biofeedback wordt realtime doorgestuurd en vervolgens worden drie onderdelen in de audiotekst gemanipuleerd: de toonhoogte, de snelheid van de tekst en het volume. Dit toont aan dat geen enkele beleving of lezing van het verhaal hetzelfde is; de aanpassing naar aanleiding van de reactie van het lichaam geeft telkens een nieuwe beleving die je eigenlijk zelf aanstuurt. Het resultaat van Revisie: een unieke audio-ervaring en visuele representatie van de tekst, gebaseerd op jouw eigen ervaring. Deze vingerafdruk van de lezer - het script van je eigen ervaring - krijg je als visueel document mee naar huis. Bekijk the making of van Revisie:

Tijdens het if then/ what now event op 13 april 2018 was het prototype voor het eerst voor publiek te ervaren. Naast Revisie waren er nog andere installaties en talks tijdens dit event te zien en te horen.